top of page
MUURSCHILDERIJ ARTUR VAN WASSENHOVE

De Sportvriend - Borluut

Op 30 augustus 1924 verkocht Odon De Giey een stuk bouwgrond van 400m aan Maurits Van Wassenhove (°De Pinte 1894 / †1932).

Maurits was velomaker én herbergier en was gehuwd te De Pinte op 20 december 1918 met Helena Thienpont (°Gent 1893). Op die locatie bouwde hij een herberg "De Sportvriend", tot op heden nog steeds een vertrouwd beeld in de Baron de Gieylaan.

De velomakerij bevond zich links in het gebouw, de herberg rechts. Na het overlijden van Maurits Van Wassenhove baatte de weduwe de herberg verder uit. Gaston Van Wassenhove, broer van Maurits, propageerde van hieruit het voetbal. 
 

Op 13 oktober 1960 werd de herberg verkocht aan N.V. Brasserie Exelsior. De nieuwe uitbaters kwamen van Sint-Amandsberg en werden op 25 februari 1961 te De Pinte ingeschreven: Marcel De Noyette (°Baaigem 1923), gehuwd te Zwijnaarde met Suzanne Thienpont (°Zwijnaarde 1927). Marcel doopte de café om tot “Borluut”. De brouwerij had in die periode intussen enkele veranderingswerken uitgevoerd, waaronder nieuwe toiletten en een klein zaaltje. De bedoeling was om in dat zaaltje een bibliotheek in te richten door de plaatselijke SP-afdeling. Deze doelstelling kwam echter nooit van de grond. Het echtpaar De Noyette-Thienpont hield de herberg open tot 15 december 1980.

De nieuwe uitbaters, Antoine Temmerman (°1954) en Karina De Smet (°1956) hielden vervolgens de herberg open tot 10 december 1983.

't Zwart Schaap

Vanaf 17 februari 1984 werd de zaak opengehouden door Henry Verougstraete (°17/2/1959), gehuwd met Brigitte De Vos. Hij veranderde de naam van het café in “ 't Zwart Schaap”. Vanaf 13 december 1988 startte Henry het restaurant “De Bonte Koe”, waarbij het café overliet.

Vanaf 2 december 1988 werd 't Zwart Schaap overgelaten aan de broer van Henry, Herman Veroughstraete. Herman slaagde er in de verjongingskuur van het café verder door te trekken. Voor vele jongvolwassenen werd 't Zwart Schaap hun steevaste plekje toen de dans- & praatcafé-hype op volle toeren ging draaien.

Het café groeide op enkele jaren tijd uit tot dé ontmoetingsplek uit de regio.

 

To be continued ...

Afscheid

Op 1 januari 2016 opende Café ’t Zwart Schaap opnieuw. Al was het als pop-up café voor 1 maand. Gezien de verbouwingswerken later werden ingepland, ontstond een draagvlak om gedurende één maand het trouwe publiek uitgebreid afscheid te laten nemen van hun “oude” café.

Dat gebeurde dan ook in stijl. Zo werd er op de allerlaatste laatste openingsavond uitgebreid AFSCHEID genomen in aanwezigheid van de 3 laatste cafébazen en héél véél klanten die 10, 20 tot zelfs 30 jaar trouwe "dienst" hadden gelopen in 'hun' Schaap.

DRIE LAATSTE UITBATERS 't ZWART SCHAAP
bottom of page